Apple
You Are Reading

Wonen in het buitengebied? Zo regel je internet

0
Blog

Wonen in het buitengebied? Zo regel je internet

Veel mensen die wonen in het buitengebied kennen het probleem dat ze geen razendsnel internet kunnen krijgen omdat er nog geen glasvezel is aangelegd naar hun huis toe. Glasvezelproviders werken immers in regio’s en plaatsen. Pas wanneer er per postcodegebied een interesse is van minimaal 70 procent voor glasvezel zal dit worden aangelegd. Pas vanaf dat moment is het rendabel. Wanneer jij op zoek bent naar sneller internet buitengebied maar dit niet krijgt aangeboden kan je van meerdere mogelijkheden gebruik maken. We zullen de diverse methodes voor je toelichten.

4G internet voor thuis

Heeft jouw huis geen internet aansluiting dan is het zaak dat je hiervoor een regeling gaat treffen. Internet is immers steeds meer onmisbaar en wonen in het buitengebied moet er natuurlijk niet voor zorgen dat jij zonder internet zit. Het is dan ook belangrijk om te informeren bij providers of je voor internet buitengebied een 4G kastje kunt afnemen.

Er is inmiddels een landelijke 4G dekking en dat biedt openingen voor mensen die internet willen hebben op een plek waar nog geen glasvezel ligt. 4G voor thuis internet heeft als groot voordeel dat het een razendsnelle manier is van internetten waarbij er niet per definitie een aansluiting op een gedraad netwerk hoeft te zijn. Je kan dan ook prima met een dergelijk 4G kastje binnenshuis internetten. Daarbij moet je wel realiseren dat het woonoppervlak van huizen in het buitengebied doorgaans wat groter is dan in de stad. Het is dan ook belangrijk dat je op meerdere plekken in je huis waar internet wordt gebruikt peilt of het wifi signaal nog wel goed genoeg is. Is dit niet het geval dan moet je met Wifi versterkers gaan werken om een goed signaal te krijgen in je huis.

Zo regel je internet in het buitengebied

We vermeldden het al: een glasvezel provider zal pas een glasvezel netwerk gaan aanleggen wanneer daar meer dan genoeg gegadigden voor zijn. Het is dan ook belangrijk dat je bij je buren en medebewoners van het postcodegebied gaat informeren of zij interesse hebben in glasvezel internet. Je kan in dat geval een gezamenlijke aanvraag indienen.

De glasvezelprovider gaat dan overwegen om een glasvezelring te gaan maken in jouw omgeving waarbij jij je kan aansluiten. Houd daarbij wel rekening met het feit dat er in het buitengebied vaak hogere kosten aan verbonden zijn. Je zal dan ook meer moeten betalen voor een dergelijke aansluiting omdat er grotere afstanden moeten worden overbrugd bij de aansluiting van het glasvezelnetwerk.

ADSL internetEr zijn nog altijd providers die gebruik maken van ADSL internet. Deze providers werken via de stalen telefoonkabel om het signaal bij jouw huis te krijgen. Denk er bij ADSL internet wel aan dat de opties doorgaans beperkter zijn dan bij glasvezel internet.

Daarnaast zullen de kosten de komende tijd juist hoger worden omdat het in mindere mate hoeft te worden geleverd. Wanneer jij ADSL internet hebt maar meer wil gaan doen met je internet signaal is het dus ook goed om een aanvraag te doen voor glasvezel internet en zoveel mogelijk medestanders te krijgen. Het is een investering die je moet doen maar deze is zeker de moeite waard.