Apple
You Are Reading

Verschillen tussen SEA en SEO

0
Blog

Verschillen tussen SEA en SEO

seo

Wanneer je een eigen website zo goed mogelijk in zoekresultaten wil laten verschijnen, kun je dit op meerdere manieren proberen. Dit kan via SEA en SEO technieken gaan. Hier zullen we je meer informatie over geven.

Door middel van SEA kun je advertenties plaatsen op je eigen website of op andere websites. Maar meestal kan het in de trant van het schrijven van een korte tekst waarin je de belangrijkste zoektermen gebruikt waarop je gevonden wil worden in Google. Je advertentie komt bovenaan op de eerste pagina met resultaten te staan. Je betaalt daarna een zeker bedrag aan Google wanneer iemand op je link klikt. Het bedrag is afhankelijk van de concurrentie die met precies dezelfde zoekwoorden willen adverteren en hoe vaak er op deze zoektermen gezocht wordt.

Bij SEO is er sprake van zoekmachine- optimalisatie. Hierbij kijk je vaak van te voren hoe je website en de andere relevante zoekwoorden scoren waarna je een SEO- strategie op zet. Hier is het dus ook de bedoeling dat je website beter scoort in zoekmachines, maar dan niet via advertenties. Je kunt hierbij linkbuilding gebruiken waarbij je links ruilt met andere mensen of koopt vanaf het Internet. Ook kun je gebruik maken van content marketing waarbij je een blog of artikel schrijft en hierin de belangrijkste zoekwoorden in vermeldt. Deze post je vervolgens op andere websites door hier bijvoorbeeld voor te betalen, of je plaatst een artikel op je eigen website.

Verschillen SEO en SEA

Er zijn meerdere verschillen op te noemen tussen SEO en SEA. Allereerst is er een verschil wanneer je resultaat ziet. Dit kan op korte of lange termijn zijn. Een SEA campagne kan ervoor zorgen dat meestal direct na het opzetten zoekresultaten verkregen kunnen worden. Alleen worden de advertenties per direct niet meer weergegeven wanneer je zou stoppen met SEA. Bij SEO ben je meer gericht op de lange termijn. Het kan tot ongeveer zes maanden duren dat je gewenste resultaten ziet, maar deze kunnen lang op peil gehouden worden zonder al te veel onderhoud te hoeven bewerkstelligen.

Ook in de kosten zijn er verschillen op te noemen. Zo betaal je voor SEA doorgaans een opstarttarief wanneer je de advertentiecampagne opzet, en een maandelijks tarief voor de rapportage en optimalisatie. En je moet aan Google de kosten per klik op je advertentie betalen. Bij SEO betaal je alleen de werknemer die deze campagne uitvoert. Je hoeft in dit geval niets aan Google te betalen aangezien je website in de niet- betaalde zoekresultaten weergegeven wordt. Wel heb je te maken met opstartkosten en een maandelijkse optimalisatie. SEA is door deze genoemde zaken duurder dan SEO, maar je krijg wel direct resultaat terug. Echter geen lange termijn resultaten, terwijl deze bij SEO makkelijker in stand gehouden kunnen worden.

Tot slot

Tenslotte heb je bij SEA meer mogelijkheden dan bij SEO. Zo kun je van veel rapportage- en optimalisatiemogelijkheden gebruik maken waardoor je je campagne goed in de gaten kan blijven houden. Hierdoor kun je het beste uit je gemaakte kosten behalen. Tevens is je bereik groter aangezien ook relevante vergelijkbare zoekwoorden meegenomen worden. Bij SEO ben je meer afhankelijk van de eerste zoekwoorden die je gebruikt. Bovendien moet je een externe tool gebruiken voor de optimalisatie en rapportages.

Wanneer je gebruik wil maken van een SEA of SEO strategie maar nog niet zo goed weet hoe dit in zijn uiting gaat, kun je hier een cursus in volgen zodat je de belangrijkste zaken in de praktijk leert. Kijk bijvoorbeeld op cursus seo. Learnit biedt daarnaast ook andere cursussen aan die op persoonlijk of professioneel vlak te volgen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een cursus social media.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *