De 3D Printer, ook wel door sommige de derde revolutie genoemd, is dichterbij dan je denkt! De normale papier printer is sinds enkele decennia niet meer weg te denken uit de standaard inboedel van huishoudens overal ter wereld. We zijn nog maar net gewend aan het printen van 30 pagina’s per minuut en de technische ontwikkelingen brengen het volgende revolutionaire apparaat: de 3D printer. En een revolutie is het! Hoe vet is het om objecten die nog nooit hebben bestaan vanuit een 3D tekening binnen no-time in handen te hebben?! Als je bedenkt wat er allemaal met de 3D printer mogelijk is dan zijn er eigenlijk geen begrenzingen. Als de 3D printer op de consumentenmarkt wordt gelanceerd heeft al snel een klein gedeelte van de bevolking een zogenoemd ‘mini-fabriekje’ in huis.
Er zijn speciale toners waarmee deze printers werken. Bedenk voor jezelf eens wat je met de 3D printer allemaal kunt printen: ontbrekende onderdelen van afstandsbedieningen, eigen speelgoed als LEGO, miniatuur ontwerpen, sleutelhangers, brillen, vazen en ga zo maar nog eens eindeloos door. Wat staat er bij jou ook je verlanglijstje om als eerste te gaan printen?
3D Printer, een snelle ontwikkeling!
Dankzij snelle ontwikkelingen op het gebied van 3D printen is zo’n 3D printer sinds kort te koop bij verschillende online shops. Op deze website lees je meer over de werking van de 3D printer, de soorten plastic waarmee je kunt printen en hoe 3D objecten getekend kunnen worden. Daarnaast geven wij tips over welke 3D printers voor welke consument het meeste geschikt zijn. Zoals je begrijpt staat Nederland nog aan de voet van de berg qua 3D printen, maar wij houden alles voor jou in de gaten op het gebied van 3D printen.
3D Printer, wat kun je er mee?
Met een 3D printer, hierboven al mooi gevisualiseerd, is het mogelijk om zelf bedachte en getekende voorwerpen met plastic in alle kleuren (ook zilver en goud) te printen. Naast het zelf ontwerpen van voorwerpen staat het internet, nu al, vol met objecten die gratis te downloaden en te delen zijn. Verwacht wordt dat materialen als hout en glas in de toekomst toegevoegd gaat worden aan het rijtje materialen voor de 3D printer.
3D printing: meest explosieve groei van het jaar
3D-printing is nog een zeer nieuw begrip maar het neemt alsmaar toe. Zo is het dit jaar een van de beste renderende trends. Met een rendement year-to-date van ruim 40%. Sinds de patenten in de 3D-printing zijn vervallen is de markt enorm gestegen zoals ook blijkt uit de cijfers. Dit is ook zeker te verklaren.
Het zit namelijk zo dat tegenwoordig veel meer te printen is dan men daadwerkelijk denkt. Van kunstgebitten tot zonnecellen en van bruggen tot allerlei andere protheses, met andere woorden, alles wat je kunt bedenken is te printen. Zo wordt in de medische wereld al heel veel geprint. Het zijn dus vooral de industriële en medische toepassingen waar het enorm in ontploft. Zelfs in het onderwijs begint 3D-printing te ontstaan, zo is het in sommige sectoren een must om een 3D-printer op je opleiding te hebben staan. Zo beginnen ook grote namen en bedrijven te beginnen met 3D-printers, zoals Apple en Mercedes-Benz. Kort geleden is door kenners een hele grote stap gezet in 3D-printing namelijk dat volgens hen een definitieve doorbraak in de industriële 3D-printing-toepassingen wordt genoemd. In dit geval dus ook bij Mercedes-Benz, die sinds kort een aantal maanden al standaard dertig belangrijke (reserveonderdelen print, dit gaat snel en goedkoop. Tot nu toe vindt dit plaats in hun sector voor de trucks. Dit houdt in dat Mercedes-Benz deze kunststoffen onderdelen niet meer op voorraad hoeft te houden, maar zo ter plekke kan uitprinten.
De printers hiervoor worden zelf ook steeds beter door de innovaties die blijven ontstaan. Plus daarbij worden ze steeds sneller en goedkoper. Dit alles maakt het dus zeker interessant in de industriële wereld. Het gevolg is nu dat deze printers in bereik komen van MKB-bedrijven. Dit is ook een groot voordeel voor de arbeidsmarkt. Door het maken van producten met 3D-printers kan dit allemaal bij huis en besteed je dit niet uit in lageloonlanden. Zo gaan de producties allemaal dichtbij wat hier voor werkgelegenheid zorgt. Uiteindelijk zou het met 3D-printers goedkoper zijn. Zeker in het geval van dure en verruilde producten dat je dan moet vervoeren. Dit naar het westen verdisconteren kost veel geld.